Ярослав Мудрий без бороди. Портрет давньоруського князя в сучасному телеформаті


Нині вже для багатьох не дивина, що історики та археологи послуговуються технологіями та методиками сучасної криміналістики. Нині дослідники можуть не тільки встановлювати причину смерті людей, що жили сотні й тисячі років тому, а й з високим ступенем достовірності відтворювати їхню зовнішність.

Історія княжої доби в шкільних підручниках може видатися якщо не зовсім нудною, то доволі схематичною. Але якщо вийти за межі схеми "хрещення - розквіт - міжусобиці - монгольська навала" й спробувати пошукати відповіді навіть на найпростіші питання, можна натрапити на по-справжньому детективні історії з історії.

Одне з таких нібито простих питань - як насправді виглядав чи не найвідоміший князь Київської Русі - Ярослав Мудрий? Як це часто буває з людьми, що жили тисячу років тому, його портрет на двогривневій купюрі - приблизний.

Тележурналіст Акім Галімов нагадує, як виглядає князь Ярослав на двогривневій купюрі

 А ще є відома школярам багатьох поколінь скульптурна реконструкція голови князя, яку виконав ще в сорокові роки ХХ століття радянський історик Михайло Герасимов. Не виняток і наша аудиторія, що складалася з восьмикласників київського ліцею № 142.  Гості  бібліотеки - тележурналіст Акім Галімов, член телевізійної команди "Україна. Повернення своєї історії" на каналі "1+1", та В’ячеслав Корнієнко, заступник директора історико-культурного заповідника "Софія Київська" з наукової роботи, звернули увагу, що Ярослав Мудрий у Михайла Герасимова надто вже схожий на російських царів ХVI - XVII століття.  Все, як у Івана Грозного - шапка, борода, одяг... Але ж у варягів-вікінгів, нащадком яких був Ярослав, борода була зовсім не в моді. Та на печатці ХІ століття із зображенням Ярослава, попри дуже приблизні портретні риси, бороди зовсім не помітно.

Мова про цей скульптурний портрет, виконаний Михайлом Герасимовим

А на цьому портреті з печатки ХІ ст. нема бороди! 

Ми не скажемо, чий то портрет проглядається на стіні :)

Дослідник-медієвіст В’ячеслав Корнієнко закликав школярів та бібліотекарів приходити до Софії Київської

Потрібно зробити нову історико-портретну реконструкцію, вирішили науковці й телевізійники.  І це, як з’ясувалося, зробити тепер з різних причин зовсім непросто. Документальна стрічка про цю роботу сприймається як гостросюжетний детектив, а результат по-справжньому вражає!

Євген Повєткін, ЦБ ім. Тараса Шевченка для дітей м. Києва


Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Дивовижні тварини Майка Йогансена

Магія звуків і слів. Зустріч із письменницею Зіркою Мензатюк та її казочками про мову

Всі зорі Всесвіту в одному задачнику. Зустріч з автором книги "Зорі. Збірник задач", професором астрономії Сергієм Кузьменковим