Захистити українську столицю. Лекція "Крути. Бій за майбутнє України"


Серед усіх боїв українських збройних формувань в час революції 1917-1921 років битва під Крутами має особливе значення. Тепер, коли Україна відзначає столітній ювілей події, яку часто порівнюють із подвигом трьохсот спартанців, настав слушний час розповісти про героїв Крут нинішній молоді. Заради цього Центральна бібліотека ім. Т. Г. Шевченка для дітей м. Києва організувала старшокласникам гімназії НПУ ім. М. Драгоманова лекцію “Крути. Бій за майбутнє України”. На зустріч із гімназистами була запрошена Олена Василівна Спицька, науковий співробітник ­Музею Української революції 1917—1921 років.

Фото "Українського тижня"
 Спочатку вона дала коротку характеристику історичного контексту Першої світової війни в Східній Європі та подіям першого року змагань за українську державність, які передували подіям під Крутами. Це, зокрема, створення Центральної Ради, Третій та Четвертий Універсали, що прогосили про створення Української Народної Республіки та її незалежність. В наші дні існує багато суперечок щодо битви під Крутами - щодо кола учасників події, їх кількості, віку, оцінки наслідків та значення, чи це було перемогою духу, чи зрадою... 
 

Проте однозначно можна сказати: молодь і нині, і тоді — рушій історичних подій, і саме вона своєю жертовністю того січневого морозного дня 1918 року зупинила на декілька днів віроломний російський напад на Київ. За незламністю духу та героїзмом крутянських сміливців сьогодні порівнюють з кіборгами — оборонцями Донецького аеропорту в 2014-2015 роках. 



Пані Олена представила аудиторії також  документальний фільм, знятий Федеральним архівом Німеччини. Він розповідає про підписання Берестейської мирної угоди, яка тоді, на початку 1918 року, дала змогу зберегти щойно відновлену українську державу і повернути Україну до кола суб’єктів європейської політики.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Дивовижні тварини Майка Йогансена

Магія звуків і слів. Зустріч із письменницею Зіркою Мензатюк та її казочками про мову

Всі зорі Всесвіту в одному задачнику. Зустріч з автором книги "Зорі. Збірник задач", професором астрономії Сергієм Кузьменковим