Між химерами війни та простими істинами. Притчі Катерини Калитко із книги "Земля загублених"

Катерина Калитко - ім’я в українській літературі не нове.  На початку 2000-х стартувала як авторка кількох поетичних збірок, потім у 2007 році написала першу прозову книжку "М.істерія". Пройшло ще десять років, і прозова творчість Катерини Калитки здобула визнання - її книжка "Земля загублених, або Маленькі страшні казки" стала Книжкою року Бі-Бі-Сі.



Дев’ять оповідань, з яких вона складається, так чи інакше стосуються теми війни та міжвоєнного часу. Війна десь упізнавана й конкретна, як війна на українському Донбасі в оповіданні "Мартин", десь умовна, як у творах фентезі, стилізованого під середньовіччя. Є у книжці й світ поза війною, проте ніхто - навіть герої оповідань, де є лишень далекі відлуння воєнного часу - не вірить, що та війна одного разу раптово не повернеться або принаймні не нагадає про себе. Розказані історії побудовані на протиставленні, точніше, взаємному відзеркаленні "звичайної" та "воєнної" логіки: те, що необхідне або принаймні потенційно корисним на війні, здається "мирній" людині повним безглуздям, а у природжений воїн у звичайних реаліях почувається цілковито беззахисним. Витворені Катериною Калитко химерні сплетіння логіки тих, хто живе на війні, і тих, хто прагне її не помічати, могли б вибухати будь-якої миті, якби не ще одна філософська й водночас цілком побутова субстанція.

Любов! Саме любов і є найбільшою інтригою книжки. Як ця невидима сутність Всесвіту знаходить час, місце й простір себе виявити, і як вона змінює героїв, на які, здавалося б, абсолютно незбагненні вчинки штовхає? Оповідь про це не схожа на звичні в гостросюжетній прозі стандарти, проте, якщо вловити потрібну хвилю, книжка не відпустить до останньої сторінки, як не відпускає майстерно написаний триллер...

"Земля загублених..." - книга для дорослих, проте в цьому блозі вона з’явилася не тільки через те, що у Центральній бібліотеці ім. Тараса Шевченка для дітей м. Києва є відділ по роботі з дорослими читачами. Так, теми тривожності та "звикання" до війни далекі від літератури для дітей та підлітків. Але, з іншого боку, про це їм теж потрібно розказувати хоча б тому, що наша теперішня війна на Донбасі уже зачепила долі багатьох неповнолітніх юнаків та дівчат. Тому є передчуття, що інтонації, знайдені Катериною Калитко для розповіді про любов і війну, втіляться у майбутніх творах, можливо, що й для дітей.

Євген Повєткін, ЦБ ім. Тараса Шевченка для дітей м. Києва


Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Дивовижні тварини Майка Йогансена

Магія звуків і слів. Зустріч із письменницею Зіркою Мензатюк та її казочками про мову

Любити як частинку власного серця. Презентація збірки творів для дітей "Україна починається з тебе"