Перше знайомство з прикладною психологією. Поліанна та її правильні рецепти радості

Твір шкільної програми як джерело натхнення для ділової людини 

Чим займається сучасний бізнесмен - підприємець або керівник якого-небудь напряму або проекту? Якщо запитати про це школярів - відповідей буде дуже багато. Хтось назве розмови по телефону, хтось проведення зустрічей, ще хтось пригадає про оформлення паперів та ведення бухгалтерського обліку, а ще - поїздки, відрядження, презентації, підписання договорів і ще безліч різних справ. Але, впевнений, ще одне важливе заняття будь-якого бізнесмена або керівника учні назвуть не одразу.  А між тим... Так - усі успішні керівники читають книжки!



Коло бізнес-читання може бути дуже широким. Звичайно, це передусім спеціалізовані книжки з економіки, фінансів, маркетингу, права, які найкраще  можуть зрозуміти  люди з вищою освітою або принаймні студенти. Але є такі книжки, які можна прочитати ще навіть у середніх класах, і вони потім виявляться не менш важливими для майбутнього підприємця.

У шкільній програмі із світової літератури за п’ятий клас є роман американської письменниці Елеонор Портер "Поліанна". Перше, на що звернуть увагу вчителі під час його вивчення - це та знаменита "гра у радість", яку започаткувала головна героїня, 11-річна дівчинка Поліанна. І, напевне, не всі повірять у те, як легко їй вдалося залучити до цієї гри зовсім незнайомих, суворих та похмурих людей, навіть таких, як її рідна тітка Полі. А між тим це один з приклад того, що називається сучасним модним словосполученням "емоційний менеджмент". Адже - зверніть увагу - гра  у радість у виконанні Поліанни - це не розвага у звичному розумінні. Це насамперед про самооцінку людей, з якими вона стикається, про емоції, які панують над ними.

Ще одне словосполучення, яке мимохіть згадується у зв’язку з грою в радість Поліанни -  "позитивне мислення". Це теж доволі модна психологічна практика, яка полягає в тому, щоб забороняти собі та іншим прояви різних негативних емоцій - злості, страху, роздратування, суму тощо. Хто в наші дні не чув "вірусного" заклику - "Будь на позитиві!?"

Так от: Поліанна аж ні разу не "мислить позитивно". Більше того - на сторінках роману докладно описується, як вона після пригоди з автомобілем поринає у справжню  депресію. Тривожитися, засмучуватися, дратуватися, злитися - це насправді цілком природно й нормально. Поліанна не забороняє собі цього, просто шукає спосіб змінити емоційне ставлення до тієї чи іншої ситуації. Аж тоді стане очевидно, як вирішити або відпустити її.

Те, що Поліанна робить на сторінках книги, дає школярам певне уявлення про те, що роблять бізнес-тренери на просунутих дорогих психологічних тренінгах. Не марнуйте рідкісної нагоди прочитати про це не тільки безкоштовно, а й навіть у рамках шкільної програми!

Євген Повєткін, ЦБ ім. Тараса Шевченка

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Дивовижні тварини Майка Йогансена

Магія звуків і слів. Зустріч із письменницею Зіркою Мензатюк та її казочками про мову

Всі зорі Всесвіту в одному задачнику. Зустріч з автором книги "Зорі. Збірник задач", професором астрономії Сергієм Кузьменковим