Прагнення польоту. Прогулянка до авіаційно-космічного відділу Державного політехнічного музею

У другій частині нашої освітньої прогулянки залами Державного політехнічного музею ми шукали ключ до неба - не більше, не менше. Можливо, таким ключем міг бути один з трьох авіамоторів від славетних українських літаків - турбогвинтовий АІ-20 для пасажирського АН-24 та вантажного АН-26; могутній турбореактивний Д-36 для прославлених "Руслана" та "Мрії" та допоміжна турбіна - енергетичне серце, без якого літаки не зможуть навіть запустити основні двигуни, не кажучи вже про політ?

 Двигуни АІ-20 (на передньому плані) та Д-36

Чи паливний насос, деталі якого тільки на землі, у музейній вітрині здаються незрозумілою купою залізяччя, а в небі від нього залежить чиєсь життя? Чи стартова ручка від космічного корабля "Восход-2", або пульт космічного телеметричного зв’язку?



 Ручка керування космічного корабля "Восход-2"
 Спускова капсула космічного корабля типу "Союз" з парашутом
Наземний пульт керування польотом космічного корабля

Так, усі ці речі життєво важливо для польоту, однак насправді не вони відкривають спраглим фанатам небесні брами. Ключ від неба насправді лежить зовсім не під склом у музеї, ні. Він - у школярських та студентських рюкзаках, на книжкових полицях і робочих столах, його можуть тримати в своїх руках і прославлені авіаконструктори, і юні початківці. Музейна експозиція переконливо показує, як шлях до неба починається з... мудрої книжки, із знань, мрій і прагнень, які вона містить, з наполегливого навчання в школі та університеті. Тому ми у Центральній бібліотеці ім. Тараса Шевченка непохитно віримо, що, попри всі технічні та фінансові складності, українці свій ключ до неба не випустять з рук ніколи!

Євген Повєткін, ЦБ ім. Тараса Шевченка для дітей м. Києва

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Дивовижні тварини Майка Йогансена

Магія звуків і слів. Зустріч із письменницею Зіркою Мензатюк та її казочками про мову

Всі зорі Всесвіту в одному задачнику. Зустріч з автором книги "Зорі. Збірник задач", професором астрономії Сергієм Кузьменковим