Непростий Іван Сірко. Зустріч з Марією Морозенко, авторкою дилогії про славетного кошового отамана

Іван Сірко - одна з найбільш легендарних постатей в українській історії козацької доби. Навіть назву Чортомлицької Запорізької Січі, що знаходилася неподалік сучасного однойменного містечка поблизу Нікополя, народна легенда пов’язує саме з Іваном Сірком. Вона розповідає, як він, вміючи влучно стріляти в темряві, зумів встрелити самого чорта, який випірнув з дніпрової води саме в тому місці. 

Збирання й публікація численних народних оповідань про найвідомішого українського воїна-характерника триває вже не одне століття. Однак книжки, що вивела б Івана Сірка із збірників етнографічних та фольклорних записів й познайомила з ним дітей та підлітків, донедавна ще не було.  Сучасна письменниця Марія Морозенко написала про нього дилогію - "Іван Сірко великий характерник" (2010) та "Іван Сірко славетний кошовий" (2013).

Сьогодні в #HUB25A у Центральній бібліотеці ім. Тараса Шевченка для дітей м. Києва учні третього класу СШДС "Відродження" та четвертого класу приватної школи "Афіни" знайомилися з книжками про Івана Сірка та їх авторкою.

Зустріч з письменницею відкриває Наталя Виноградова, керівниця відділу обслуговування школярів молодших класів.

На початку зустрічі Марія Морозенко нагадала школярам, що йтиметься про людину достатньо віддаленої епохи. Найімовірніший рік народження славетного кошового - 1610-й, а це вже більше чотирьох століть тому.
Пані Марія розповіла, як у її книжці "Іван Сірко - великий характерник" зображено народження та перші роки майбутнього козацького ватажка. Малий Івась не зразу став Сірком, його ім’я при народженні - Іван Половець. Хлопчик ледь не був убитий одразу після появи на світ через свою незвичайну ознаку - два зуби на нижній щелепі. Нині відомо про генетику та про те, що зрідка й справді у новонароджених бувають уже прорізані зуби. Однак серед батьків та родичів Івана Половця панував забобон - не більше, не менше, а народився майбутній вбивця. Знадобилося втручання батька хлопчика, аби відстояти життя малюка.
Малий Іван змушений був зростати одинаком - дитяча громада вперто не хотіла приймати його до себе. Щоб вийти з невидимого кола відчуження, йому доводилося долати серйозні випробування, що загрожували каліцтвом і смертю. Хтозна, чи вижив би він, якби вчасно не долучився до потаємних знань козацької магії - характерництва з допомогою мудрої волхвині Роди. Грізний вовк, поборений голими руками, став першим переможеним ворогом, а його дитинча, приручене Іваном - першим бойовим другом-побратимом. Саме після битви з вовком й з’явилось прізвисько - Сірко, яке згодом замінило йому прізвище.

Очевидно, що слава Івана Сірка упродовж ось уже чотирьох століть пов’язана не тільки з перемогою над вовком, хай навіть дуже грізним. Як йому вдалося вистояти, будучи дуже незручним для ворогів, і втримати авторитет упродовж дванадцяти років отаманування на Січі - читайте в другій книзі, "Іван Сірко - славетний кошовий". Видавництво Старого Лева готує нове перевидання дилогії, в якому обидва твори будуть зібрані під однією обкладинкою.

Насамкінець зустрічі пані Марія розкрила деякі подробиці своєї роботи над книжками про Івана Сірка, зокрема, про опрацювання історичних досліджень про козаччину, про тривалий час, який знадобився для написання та підготовки видання, про співпрацю з ілюстратором, художником Максимом Паленком. Хоча продовження дилогії не буде, Марія Морозенко планує написати ще один твір про Івана Сірка, в якому має намір розповісти про його заслання до Тобольська, але то вже буде книжка для дорослих.

Година знайомства з найславетнішим козацьким отаманом та авторкою книжок про нього - розкішний подарунок школярам до Свята Покрови, Дня захисника Вітчизни та Дня українського козацтва. 

    

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Дивовижні тварини Майка Йогансена

Магія звуків і слів. Зустріч із письменницею Зіркою Мензатюк та її казочками про мову

Всі зорі Всесвіту в одному задачнику. Зустріч з автором книги "Зорі. Збірник задач", професором астрономії Сергієм Кузьменковим