Інформаційна революція двадцятого століття. Прогулянка залами музею Київської політехніки, частина перша

Інформація, історичні та сучасні технології її збирання, накопичення, зберігання та передавання - предмет професійного зацікавлення правильного бібліотекаря. А нам у Центральній бібліотеці ім. Тараса Шевченка для дітей м. Києва дуже пощастило - неподалік від нас, у кампусі Національного університету "Київська політехніка" діє великий Політехнічний музей. Його колекція наочно показує, як у двадцятому столітті розвивалися такі новітні медія, як фотографія, кіно, радіо та звукозапис, телебачення, телефон, комп’ютери та інтернет.  Причому в приміщенні музею зібрані не тільки колекції різноманітних артефактів - наприклад, фото- та кінокамер, демонстраційних кіноапаратів різних типів, радіо- і телеприймачів. Музейники зібрали, наприклд, комплекс обладнання  телевізійної студії, робочі місця звукооператора та монтажника кінофільму. А ще гордість музею - зібрання перших електронно-обчислювальних машин, що розроблялися у нас, у Києві. У першого українського комп’ютера, що мав назву "Промінь", та ще кількох машин того часу, ще немає ні клавіатури, ні дісплею, й узагалі нам, сучасникам, незрозуміло, як до нього вносилася, оброблялася й виводилася інформація. Але навіть з перспективи сьогоднішнього дня  очевидно, що "Промінь" - це не просто пульт з різнокольоровими лампочками, це дуже футуристична річ, прагнення побачити цифрове майбутнє України та всього людства.
Чимало з технічних артефактів минулого, описаних у літературних творах, можна побачити своїми очима. Наприклад, у "Шхуні Колумб" Миколи Трублаїні описані такі цікавинки, як маяк, корабельні сигнальні фігури, компаси, радіостанції, що використовують азбуку Морзе, сигнальні прапори тощо. Все це є в музейній колеції!
Незабаром продовження знайомства із світом техніки. У політехнічному музеї є ще відділ авіаційної та космічної техніки, куди ми також обов’язково навідаємося :)


За окуляром електронного мікроскопа 



Телефонний комутатор початку ХХ ст., що вимагає присутності телефоністки:)
Сучасним школярам уже в дивину, що калькулятор вмикався шнуром до розетки

Ні клавіатури, ні дісплею. Одна з перших ЕОМ, "Мир-3", 70-ті роки.  
Євген Повєткін, ЦБ ім. Тараса Шевченка для дітей м. Києва

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Дивовижні тварини Майка Йогансена

Магія звуків і слів. Зустріч із письменницею Зіркою Мензатюк та її казочками про мову

Всі зорі Всесвіту в одному задачнику. Зустріч з автором книги "Зорі. Збірник задач", професором астрономії Сергієм Кузьменковим