Літні історії маленького та великого міста. Знайомство з новими книжками Оксани Лущевської "Опікуни для жирафа" та "З води у воду"


 17 травня у наших читачів, гостей - третьокласників київської гімназії "Євроленд" та бібліотекарів було дуже насиченою датою. У нас відбулася  відеоконференція з письменницею Оксаною  Лущевською, яка нині перебуває за океаном - у Північній Кароліні, США. Говорили про дві нові книжки, які пані Оксана опублікувала впродовж останнього року у відомому львівському "Видавництві Старого Лева": про підліткову повість "З води у воду" та  про ілюстроване оповідання "Опікуни для жирафа".
Спільне між обома книжками - те, що їхня дія відбувається напередодні або безпосередньо на початку літніх канікул, до того ж їхніми героїнями є ровесниці наших гостей-третьокласників. Відмінність між творами - місце дії: у повісті " З води у воду" це невелике містечко Тальне на Черкащині, мала батьківщина самої Оксани Лущевської, а в "Опікунах для жирафа" - це столиця, в якій є знаний на всю країну Київський зоопарк.

Обидві книжки - це нові тематичні обрії для юних читачів. "З води у воду" вводить у світ української провінції, маленьких міст із давно зупиненими гігантами колишньої радянської промисловості. Так, цукрозавод-гігант, який ще тридцять років тому давав стабільну роботу тисячам тальнівчан, на ілюстраціях до книжки Оксани Булої виглядає немов маяк на острові, порослою високою травою та деревами. Життєві перспективи дорослих крутяться між торгівлею на базарі та нижчою (якщо повезе, то трохи вищою) ланкою держслужби. Попри стереотипні уявлення про золоте дитинство, про свої життєві перспективи замислюються і десятирічна Данка, і восьмирічний Бодя, головні герої книги. Результат цих роздумів - перші дитячі мрії, за втілення яких вони починають уперто боротися...

"Опікуни для жирафа" - теж руйнування тематичних стереотипів про співіснування тварин із людиною. Оксана Лущевська прагне показати, що тварини в зоопарку - не бранці людей, що вони живуть там не тільки і не стільки заради розваги, що їм, як і багатьом людям, потрібні піклування та опіка. У них є навіть права, за які борються... ні, не самі тварини, а віддані справі охорони природи й відповідальні люди.

Школярі поговорили з пані Оксаною про свої мрії та перші досягнення, про листування із авторами дитячих книжок, про плани на літо. На завершення зустрічі бібліотекарі провели для них екскурсію бібліотекою.

Євген Повєткін, ЦБ ім. Тараса Шевченка для дітей м. Києва 

Представниця "Видавництва Старого Лева" Саломе Енгибарян знайомить читачів із новими книжками Оксани Лущевської


Один із моментів відеоконференції

Спільне фото з книжками

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Дивовижні тварини Майка Йогансена

Магія звуків і слів. Зустріч із письменницею Зіркою Мензатюк та її казочками про мову

Любити як частинку власного серця. Презентація збірки творів для дітей "Україна починається з тебе"