Книжки і комети Клима Чурюмова

Особистість всесвітньо відомого астронома, дослідника комет та інших малих тіл Сонячної системи Клима Чурюмова незвичайна. З одного боку, це справжня легенда, людина, ім’я якої записане в назвах кількох небесних тіл. На одне з них — на ядро комети Чурюмова-Герасименко 12 листопада 2014 року здійснив посадку дослідницький модуль Philae, запущений з автоматичного космічного корабля “Розетта”. Ця зухвала дослідницька місія, здійснена Європейським космічним агентством, була напрочуд вдалою, а про першовідкривачів комети — киянина, наукового співробітника Київського університету ім. Тараса Шевченка Клима Чурюмова та його аспірантки Світлани Герасименко — заговорив увесь світ.

Клим Чурюмов у обсерваторії Київського університету. Фото "Української правди"

 Комета Чурюмова-Герасименко. 3-D зображення за результатами польоту космічного корабля “Розетта”
З іншого боку, Клим Іванович — носій родинної пам’яті про передчасно загиблого в 1942 році на фронті батька, про матір, яка навчила його любити книжки та науку, про старшого брата, який уперше познайомив із таємницями Всесвіту... Й уже зовсім несподіваний штрих до портрету суворого професора-астрофізика — Клим Чурюмов є автором кількох збірок віршів для дітей! Нумо, вгадаймо, з якого слова починається його книжка-абетка “Малятам про фахи”, що містить коротенькі віршики про професії. Правильно, перший віршик — на літеру “А” - такий:
Астроном вивчає небо
В телескоп щоночі.
Отже, Всесвіт бачить
Він на власні очі.


В одному із своїх останніх інтерв’ю Клим Іванович розповів, наскільки нелегко давалося йому оце вивчення неба в телескоп упродовж сімнадцяти годин поспіль у грудневі морози в горах Алатау поблизу першої столиці Казахстану, міста Алмати. Але нагорода була варта випробувань — були отримані цінні знімки комети Галлея, тієї самої, що прилітає з віддалених нетрів Сонячної системи до Землі та Сонця раз на сімдесят п’ять років. Тільки той, хто може побороти власну втому, може робити відкриття в космосі!

Комета Галлея у 1986 році
Сучасна астрономія вивчає комети не тільки заради простого накопичення знань про них. Зіткнення з ядром комети, як це було у 1912 році під час падіння знаменитого Тунгуського метеориту в Сибіру, містить в собі велику загрозу землянам. У той же час, якщо вчасно виявити таку потенційно небезпечну комету й ужити заходів, Землю можна врятувати. Також існують гіпотези про те, що вода, а з нею й перші живі організми на Землі з’явилися завдяки кометам. Аби підтвердити ці гіпотези, дослідники збирають усі можливі відомості про комети та публікують їх.
Колись люди дуже боялись появи в небі комети, вважаючи її передвісницею великих небезпек та випробувань. Тепер, коли про комети відомо набагато більше, люди їх більше не бояться, а милуються їх красою!
Климові Чурюмову та названій на його честь кометі (за міжнародними правилами, усі комети мають назви за іменами своїх двох перших першовідкривачів, тому така назва — комета Чурюмова-Герасименко) пощастило, що вони стали всесвітньо відомими завдяки місії “Розетти”. Адже комет у Сонячній системі насправді більше, ніж рибин у Світовому океані!


Космічний апарат “Розетта”, модуль Philae та комета Чурюмова-Герасименко
І все ж Клим Іванович став справжнім героєм космосу не тільки завдяки збігові обставин. Ще з дитинства він почав мріяти про небо, читати твори письменників-фантастів, навчатися та прямувати до своєї мети, тож він з повним правом заслужив своє везіння.


Український астроном Клим Чурюмов.  Фото "Української правди"

Нині Клима Чурюмова вже немає з нами, він пішов з життя трохи більше року тому, 14 жовтня 2016 року. Проте його життєвий приклад нині продовжує надихати дослідників Всесвіту на всій нашій планеті, й в Україні також.



У книжковому фонді відділу обслуговування дошкільників та молодших школярів, крім уже згаданої "Малятам про фахи", є ще книжечки про тварин, про цифри та математику для найменших, у написанні віршів до яких брав участь Клим Чурюмов.

Євген Повєткін, ЦБ ім. Тараса Шевченка

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Дивовижні тварини Майка Йогансена

Магія звуків і слів. Зустріч із письменницею Зіркою Мензатюк та її казочками про мову

Всі зорі Всесвіту в одному задачнику. Зустріч з автором книги "Зорі. Збірник задач", професором астрономії Сергієм Кузьменковим