Яна Біленко: «Нам вдалося стати на шлях ламання стереотипів»


Для Центральної бібліотеки імені Т.Г.Шевченкадля дітей м. Києва – це був рік перезавантаження у найширшому розумінні. Йдеться не лише про оновлення приміщення, а й інтелектуальне, культурне наповнення та певні зміни в концепції обслуговування читачів. Почався активний пошук нових форматів подій, навіть діалогів із громадою, яка також може впливати на якісне оновлення простору книгозбірні. Цей рік дав розуміння, якою має бути сучасна бібліотека, щоб кожен знайшов у ній те, що шукає.
Із Яною Борисівною Біленко – директором Центральної бібліотеки імені Т.Г.Шевченка для дітей м. Києва ми поспілкувались про здобутки і те, якого осучаснення книгозбірні потребують українці.

Про здобутки 2017 року

Найбільшим здобутком є те, що ми змогли зберегти частину колективу з великим потенціалом. Також у нашій команді з’явилися нові люди, свіжа кров. 
Вдалося стати на шлях ламання стереотипів. Щоразу більша кількість людей дивується, що є така бібліотека і в ній вирує життя.
Відбулося оновлення приміщення. Завдяки можливості провести ремонт, ми створили більш комфортний і сучасний простір для відвідувачів.
Організували два БібліоFESTи – літературно-мистецькі фестивалі. І несподівано для себе з’ясували, що це чудовий формат залучення людей у буквальному сенсі з вулиці до бібліотеки, до знайомства з можливостями нашого простору. Можливо, це не інновація, але ми отримали успішний досвід співпраці з видавцями, письменниками, художниками, волонтерами, новими відвідувачами, зрештою отримали нових читачів. Тому така ініціатива дає надію, що ми цей напрямок розвиватимемо й надалі, робитимемо більш наповненим і привабливим.
Цього року ми відкрили п’ятий філіал. Він на базі гімназії «Євроленд». Попри думки, які дедалі частіше звучать у суспільстві про скорочення бібліотечної мережі через її непотрібність, створення філіалів на базі загальноосвітніх навчальних закладів доводить протилежне. Адже у такий спосіб відбувається і популяризація бібліотеки загалом, і залучення дітей до неформального читання й отримання від нього задоволення, зокрема. Насамперед шкільна бібліотека забезпечує учнів підручниками, а художньої літератури у її фонді практично немає, особливо сучасної. Тому такі філіали поруч зі шкільною бібліотекою, або навіть на її території, але з нашими книжковими ресурсами і співробітниками, лише сприяють залученню до читання. А найголовніше, що є зацікавлення з боку школярів і попит на книжки нашого фонду.

Фото, зроблене у просторі ЦБ ім.Т.Г.Шевченка для дітей м.Києва
від Q5 PRODUCTION

Сучасна бібліотека

Наступного року хочеться вийти на якісно новий рівень. Звичайно, це потребуватиме чималих зусиль, але ми готові розбудовувати бібліотеку як культурний, комунікативний простір. Хаб і кава – цього не достатньо. Треба працювати над актуальним наповненням для відвідувачів різного віку. Так, ми бібліотека для дітей, але діти приходять до нас із дорослими, тому прагнемо перетворитися на місце задоволення найрізноманітніших інтелектуальних, культурних, освітніх, інформаційних потреб кожного з відвідувачів.
На відміну від сучасного, наприклад, іспанця, француза, сучасному українцеві потрібен час, аби звикнути до того, що бібліотека стає культурним центром. У західному суспільстві люди звикли, що бібліотека – культурний осередок, місце для дозвілля. І вони не вважають торгові центри – місцем відпочинку, як це спостерігаємо в Україні.
Часто бачу, як люди, проходячи повз бібліотеки із зацікавленням зазирають у вікна, що там відбувається, а потім піднімають голову, читають «бібліотека» і все... Мало, хто заходить... Тому треба привчити людей.
Ми зараз на першому етапі – відкриті вікна, двері, приязні усмішки, доброзичлива атмосфера. Наш простір справді осучаснився і став більш доступним для людей з інвалідністю. Поки що лишаються омріяними і не вповні реалізованими зв’язки з театральною сферою, також хочеться розширити співпрацю з сучасними музеями.
У наступному році активніше досліджуватимемо літературний ринок, перейматимемо найкращі досвіди трансформації бібліотеки на культурний осередок, і надалі популяризуватимемо книгу, розширюватимемо коло читачів. Більше залучатимемо філіали до нашого активного життя тут, у Центральній бібліотеці, й навпаки.

Фото з архіву Яни Біленко

Ми працюємо для вас

У мене немає відчуття, що це кінець року (усміхається). Нашим читачам і всім, хто був із нами і долучиться до нас, хочу побажати злагоди насамперед із собою, дивитися на світ позитивними очима, робити добрі справи, бути допитливими, прагнути розвитку й пам’ятати, що ми працюємо для вас. Наш простір відкритий для кожного!

Літературно-мистецький фестиваль БібліоFEST   1 червня 2017 року

Спілкувалась Катерина Зайцева

Коментарі

  1. Ну що тут сказати, ви просто неймовірні, сміливі, красиві реальні бібліотекарі! Я радію за нашу професію та широкі можливості, які відкриваються щоразу, коли ти цього прагнеш!

    ВідповістиВидалити

Дописати коментар

Популярні дописи з цього блогу

Дивовижні тварини Майка Йогансена

Магія звуків і слів. Зустріч із письменницею Зіркою Мензатюк та її казочками про мову

Всі зорі Всесвіту в одному задачнику. Зустріч з автором книги "Зорі. Збірник задач", професором астрономії Сергієм Кузьменковим