Наталія Виноградова: «Похід до бібліотеки така буденна справа, як і похід у магазин або кіно...»


Наталія Виноградова – завідувач відділу обслуговування дошкільників та молодших школярів у Центральній бібліотеці імені Т.Г.Шевченка для дітей м.Києва. Вона і її колеги працюють із наймолодшими відвідувачами. Саме у їхньому відділі відбувається перше знайомство з простором бібліотеки, формується читацький смак, любов до книжки і читання, прагнення мислити й пізнавати. Бути користувачем книгозбірні – означає не лише читати. Це можливість навчатися, брати участь у різних культурно-освітніх подіях бібліотеки, бути активною частиною громади міста змалку.
Напередодні зимових свят ми поспілкувалися з Наталею про те, яким був 2017 рік для відділу, над якими проектами її команда працюватиме наступного року й чому так важливо з раннього дитинства розвинути звичку ходити до бібліотеки.

Найменшому читачеві було 6 місяців...

Наші відвідувачі – найменші читачі. Я би сказала, що це дітки з колиски. Найменшому читачеві, зареєстрованому у нашому відділі, було 6 місяців (усміхається). Звичайно, зараз він доросліший, бо діти швидко ростуть. Усі діти по-своєму цікаві. Якщо говорити про молодших школярів, є такі, які дуже багато читають. Тому знайти книжку, яку вони ще не читали в нашому відділі, доволі складно. Нашими читачами є і дорослі люди. Адже маленька дитина не приходить у бібліотеку сама. Вона приходить із батьками, дідусем чи бабусею, тому ми працюємо з дорослими читачами, насамперед як із людьми, які формують дитяче читання.

Фото з архіву ЦБ ім.Т.Г.Шевченка для дітей м.Києва

Бібліотека – не лише простір для читання

У нашому відділі можна гратися. Маємо чудовий куточок для ігор. Багато іграшок, килимок, на якому можна відпочити, поспати, просто полежати, взагалі побавитися. Також у відділі є багато настільних ігор, які діти дуже люблять. У вільний час кожен може зайти, взяти гру, зібрати компанію і пограти (усміхається). Крім того, у нашому відділі маємо гурток англійської мови. Також курс казкотерапії із письменницею Оксаною Шпортько, який дуже популярний серед дітей. Письменниця каже, у дітей така потужна фантазія, що бувають заняття – лише встигай фіксувати цей потік творчої енергії.

Казкотерапія з письменницею Оксаною Шпортько

Окрім того, раз на місяць працює театр ляльок «Казкарик» для найменших читачів. Працівники нашого відділу показують дітям невеличкі вистави. Це доволі успішна ініціатива, дітям справді подобається. На такі думки мене наштовхує кількість відвідувачів, яка щомісяця лише зростає. Вистави робимо тематичними, завжди є ідея, яка стимулює юних глядачів до певних дій, наштовхує на думки, розвиває критичне мислення.

Фото з архіву ЦБ ім.Т.Г.Шевченка для дітей м.Києва

Фото з архіву ЦБ ім.Т.Г.Шевченка для дітей м.Києва

2017 рік був активним

Багато заходів, зустрічей, гостей, письменників, громадських діячів. Було багато екскурсій! І діти, й дорослі мали бажання побачити, познайомитися з нашим простором. Ми радіємо, коли діти повертаються з батьками, щоб стати офіційними читачами бібліотеки.
Загалом 2017 рік був із акцентом на соціальних проблемах, роботі з громадськими організаціями, зокрема волонтерами благодійного фонду “Happy Paw”, активістами «Асоціації велосипедистів Києва» та екоклубу «Зелена Хвиля». Навіть київський зоопарк завітав у гості зі своїми улюбленцями (усміхається).

Київський зоопарк у Центральній бібліотеці ім.Т.Г.Шевченка для дітей м.Києва

Київський зоопарк у Центральній бібліотеці ім.Т.Г.Шевченка для дітей м.Києва

Зустріч із письменницею Ю.Лактіоновою, художницею Р.Рубан та волонтерами БФ "Happy Paw"

Цікавою і потужною була робота з Temper Games. Вони себе позиціонують як навчально-ігровий проект, завдяки якому діти та їхні родини мають спільне корисне дозвілля, граючи в настільні ігри. Щосуботи ми разом збирали велику кількість охочих пограти. Іноді навіть місць не вистачало (усміхається). Діти приходили заздалегідь, щоб сформувати команди. І це були не тільки ігри настільні, а й руханки, танці, майстер-класи, челенджі, флешмоби!

Temper Games - Ігри Твого Характеру

Цього року ми започаткували незвичайну книжкову виставку, нестандартну для книгозбірні, назвали її інтерактивною. Звісно, для бібліотеки тематичні полиці, присвячені до тих чи інших дат, подій – не новинка, а доволі буденна річ. Можливо, колись було неприйнятно ставити книжки за розміром чи кольором. А ми пішли саме цим шляхом. Почали виставляти книжки для цієї полички за кольорами. Це було перше, що привернуло увагу. Ми зважали і  на психологію дитини. Бувають моменти у житті, коли, скажімо, подобається лише синій колір, або тільки рожевий, і навіть одяг хочеться вдягати лише цих кольорів. Тому вирішили врахувати таку особливість. Коли почали виставляти книжки по кольорах, виявили, що це має попит. А ми в такий спосіб популяризуємо свій фонд. На інтерактивній полиці з’являються книжки, які справді активно беруть читати і батьки, і діти. Крім того, ми самі вивчаємо фонд. Намагаємося виставки робити предметними. Наприклад, книжки лише про зайців, або про собак, або про котів, чи лише про дерева. Щоразу відбувається таке своєрідне дослідження фонду. Дістаємо цікаві книжки, зокрема й ті, які дитина може не знайти й ніколи не побачити. Найпопулярнішою була виставка книжок про песиків.

Інтерактивна книжкова полиця

Читачі дивують

Популярна тема динозаврів, драконів. Найперша реакція на такий читацький запит – запропонувати дитині енциклопедію. Але дитина не хоче енциклопедію, вона хоче художній твір, у якому головними героями є динозаври. Добре, що такі твори є у фонді. Або, наприклад, про паровозики і це також не енциклопедія! Головне, щоб паровозики були головними героями (усміхається).

Допитливі читачі

Оновлення і наповнення простору у 2018 році

Для найменших готуємо цикл зустрічей «Казкові сніданки», вранці читатимемо, гратимемося. Хочемо створити особливу атмосферу. Власне, великий читач зароджується з маленького, так само і користувач книгозбірні. Якщо дитина змалку звична ходити до бібліотеки, навіть просто погратися, і для неї похід до бібліотеки така буденна справа як і похід в магазин або кіно, просто частина життя. Тому прагнемо зробити так, щоб дитина знала – ходити в бібліотеку – нормально, просто, приємно, навіть необхідно! Також плануємо цікаву затишну ретроспективу. Вона буде пов’язана з читаннями, але вже вечірніми. Насправді ідей багато, але насамперед хочемо їх втілити і потім про них розповідати, а ще краще, аби про наші проекти говорили інші. Тоді знатимемо напевно, чи досягнули бажаних результатів.

Працівники відділу обслуговування дошкільників та молодших школярів

Хочеться, аби фонди дуже швидко поповнювалися, були актуальними, щоб новинки, про які в нас запитують батьки, ми могли їм запропонувати. Хочемо задовольняти найрізноманітніші читацькі запити!

Зустріч з учнями однієї з столичних шкіл, присвячена творчості Всеволода Нестайка

Спілкувалась Катерина Зайцева

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Дивовижні тварини Майка Йогансена

Магія звуків і слів. Зустріч із письменницею Зіркою Мензатюк та її казочками про мову

Всі зорі Всесвіту в одному задачнику. Зустріч з автором книги "Зорі. Збірник задач", професором астрономії Сергієм Кузьменковим