Саломе Енгибарян: «Читач пов’язує свої книжкові надії саме з бібліотекою»

Саломе Енгибарян – завідувач відділу обслуговування учнів 5-11 класів Центральної бібліотеки імені Т.Г.Шевченка для дітей м.Києва. На її думку, бібліотека – це місце зустрічі саме з твоєю книжкою і твоєю людиною. Саломе зізналась, що здебільшого читає дитячі книжки, бо така література надихає і надає позитивних емоцій.
Основні читачі відділу, яким керує Саломе, – підлітки. А віднедавна через структурні зміни у книгозбірні, – це й дорослі. Упродовж останнього року бібліотечний простір набув особливої популярності серед студентів та іноземців. Вже нікого не дивує, що в залі цього відділу завжди збирається молодь, яка приходить підготуватися до університетських занять, адже тут є вільний доступ до мережі Wi-Fi і всі необхідні умови. Або ж люди просто приходять провести кілька годин свого часу у бібліотеці, поспілкуватися, почитати.
Наприкінці року працівники всіх відділів підбивають підсумки своєї роботи і вибудовують нову, більш потужну стратегію розвитку на 2018 рік, яка б могла максимально задовольнити потреби усіх відвідувачів. Тож із Саломе ми поспілкувалися про читачів, їхні очікування від бібліотеки й власне культурно-освітню співпрацю з письменниками, видавцями, громадськими організаціями.

Читачі бувають різні

Про читачів ми знаємо те, чим вони готові з нами ділитися. Читачі бувають дуже різні. Одні щиро відкриті й готові розповісти про себе буквально все, починаючи з того, що в них сьогодні було на сніданок і, завершуючи читацькими смаками. А є такі, які навіть не завжди готові поділитися своїми враженнями про книжку. Є й такі, що ходять до нашої бібліотеки змалку. Вони тут дуже комфортно почуваються. Люблять погортати свій формуляр. Особливо, коли приходять із друзями, беруть, щоб показати і поділитися радістю скільки вже прочитано літератури! (усміхається) Багато хто заходить розпитати про новинки. Практика показує, що такі люди активні не лише як читачі, вони готові брати участь у різних наших акціях, анкетуваннях, флешмобах, читаннях. Дуже добре, що існують такі читачі!

Фото з архіву ЦБ ім.Т.Г.Шевченка для дітей м.Києва

Маємо справу з дуже розвиненим поколінням

За всі ці роки зроблено доволі багато, але щоразу хочеться пропонувати читачам, відвідувачам бібліотеки щось нове! Маємо справу з дуже розвиненим поколінням, яке чекає від нас новинок, креативних ідей і рішень! Звичайно, радіємо, коли вдається такі очікування задовольнити й втілити ідеї. 2017 рік був складним у тому плані, що в суспільстві переважають настрої зневіри і розчарування. Я відчула, що виникають складнощі з заходами, пов’язаними з патріотичним напрямком нашої роботи. Якщо раніше відчувалась віддача від аудиторії, то, на жаль, цього року віддачі й зацікавленості саме такими заходами було менше. Попри це намагаємося знаходити нові підходи, нові шляхи. Ми не маємо права щось нав’язувати, навпаки залучаємо цікаві матеріали, влаштовуємо зустрічі з цікавими людьми, сильними особистостями. Діти – наше майбутнє покоління і якою буде наша країна за п’ять, десять, тридцять років залежить по суті від них, тому важливо, що в них зараз у душі.

Фото з архіву ЦБ ім.Т.Г.Шевченка для дітей м.Києва

Зустрічі з сучасними українськими письменниками

Тішить, що зараз сучасна українська література переживає розвиток. Маємо дуже цікаві книжки, проекти, письменників, цікаві молоді видавництва. Співпраця з ними приносить лише задоволення. Цього року активною була співпраця з видавництвом "Фонтан Казок". Мали кілька зустрічей. Такі свої заходи вони називають письменницьким десантом (усміхається). Приходять до нас цілою командою. Це здорово!

Зустріч із письменником, головним редактором видавництва "Фонтан Казок" -
Іваном Андрусяком

Були зустрічі-відеоконференції з літераторами. Наприклад, на початку березня у гості завітали Марія Морозенко і Лариса Ніцой. Також мала бути Леся Воронина, але вона захворіла і ми з нею сконтактували через Skype.

Зустріч із письменницями Марією Морозенко і Ларисою Ніцой

У рамках співпраці з "Фонтаном Казок" була зустріч із двома молодими письменницями Сашею Кочубей (вона була в нас у залі) і Оксаною Лущевською, яка живе в США, тому Skype знову став актуальним.

Зустріч із письменницею Сашею Кочубей

Скайп-зустріч із письменницею Оксаною Лущевською

Скайп-зустріч із письменницею Оксаною Лущевською

Із молодих письменників, які вперше були цього року в нашій бібліотеці, хочу згадати Тетяну Стрижевську, авторку книжки "Файні товсті дівки, йо!", Сашу Кочубей, авторку книжок "Сім нескладух Говорухи" і "Книга рекордів Говорухи". До речі, на сьогодні ці книжки у нашому відділі користуються великим попитом, справжні хіти! Важко знайти їх на поличці, бо вони постійно на руках. Запам’яталися зустрічі з Мією Марченко.

Зустріч із письменницею Мією Марченко, організована ЦБ ім.Т.Г.Шевченка для дітей
у рамках фестивалю "Зимові забави Азбукового Королівства" 

Лариса Ніцой презентувала свою книжку "Незламні мураші". То був, на мою думку, дуже взірцевий захід патріотичного спрямування. Як саме через книжку, через казкове звернення словом до читачів можна не нав’язливо, дуже влучно розповісти про стан справ, війну в нашій країні.

Зустріч із письменницею Ларисою Ніцой

Відкриттям для нас стало молоде видавництво "АССА". Ми презентували книжку "Коти-Вояки". До речі, видавці подарували бібліотеці всю серію, тож невдовзі вона з’явиться у фонді. Ця серія користується попитом серед юних читачів. Рада, що й надалі співпрацюватимемо з цим видавництвом.

Презентація серії книжок "Коти-Вояки" (видавництво "АССА")

Також тривала співпраця з видавництвами, вже нашими друзями-партнерами. Йдеться про "Видавництво Старого Лева", "А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГУ", "Самміт-книгу", "Веселку". Мене особисто дуже тішить, що "Веселка" набирає обертів. Наприкінці року ми разом провели презентацію збірки японських поезій Мацуо Басьо на базі нашого нового філіалу, що в гімназії "Євроленд".

Зустріч із Володимиром Панченком - перекладачем
збірки японських поезій Мацуо Басьо  (видавництво "Веселка")

За рік відбулося два БібліоFESTи – літературно-мистецькі фестивалі. Це новинка. Спершу навіть вагались, чи дійсно це може зацікавити. Але подія виявилась гучною! 

БібліоFEST

БібліоFEST
На фото письменниця Дзвінка Матіяш та зав.відділу Саломе Енгибарян

БібліоFEST
На фото Оксамитка Блажевська - pr-менеджер видавництва "Фонтан Казок"

БібліоFEST

У нас взагалі багато гучних подій. Наприклад, на Міжнародний день рідної мови до бібліотеки завітав мовознавець, шоумен Олександр Авраменко. Було дуже багато людей! Не вистачало місць! Також гучною стала зустріч із керівником Київського національного академічного театру оперети – Богданом Струтинським у рамках проекту "Український світогляд. Точка зору". Цього року було кілька цікавих заходів із освітнім центром "Простір толерантності". Там працюють дуже креативні люди. Сподіваюсь, наступного року створимо спільний проект.

Зустріч із освітнім центром "Простір толерантності"

Зустріч із мовознавцем, шоуменом Олександром Авраменком

Важливо прислуховуватися до читачів

Намагаємося швидко реагувати на замовлення читачів і втілювати в життя. Наприклад, позаминулого року найчастіше запитували про книжку "Квіти для Елджернона". Ми врахували побажання і придбали. Важливо прислуховуватися до читачів. Як би добре ми не були ознайомлені з книжковим ринком, читачі сьогодні дуже креативні й добре обізнані з сучасним світом літератури. Насправді читач пов’язує свої книжкові надії саме з бібліотекою. Тому, коли вдається здивувати відвідувачів новинками, сучасними актуальними книжками, виправдати їхні читацькі очікування, звісно нас це дуже тішить! 

Розмова про цікавинки зарубіжної літератури

Хочеться, щоб зацікавлення нашою бібліотекою лише зростало

Наступного року плануємо проводити анкетування саме дорослих читачів, щоб зрозуміти не лише, яка література їх цікавить, а й які культурні заходи вони готові відвідувати. Також плануємо інформувати читачів про новинки фонду е-поштою. Досі цього не робили. І, звичайно, надалі створювати комфортні умови як фізичні, так і моральні, щоб читач хотів перебувати в нашому просторі, щоб йому було приємно й затишно. Хочеться, щоб зацікавлення нашою бібліотекою лише зростало, щоб люди з креативними ідеями розглядали нас як майданчик для втілення своїх ідей.

Зустріч молоді лідерського простору для підлітків "Студії розвитку"
на локації ЦБ ім.Т.Г.Шевченка для дітей м.Києва

Маю надію, що у перший робочий день нового року ми відчуємо оновлення й задоволення від вигляду нашої локації, адже починається нова сторінка у житті бібліотеки.

Під час БібліоFESTу 1 червня 2017 року


Спілкувалась Катерина Зайцева

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Дивовижні тварини Майка Йогансена

Магія звуків і слів. Зустріч із письменницею Зіркою Мензатюк та її казочками про мову

Всі зорі Всесвіту в одному задачнику. Зустріч з автором книги "Зорі. Збірник задач", професором астрономії Сергієм Кузьменковим