Стіни, що нарешті заговорили. Потонулий письменницький ковчег #Нашідвадцяті у кінострічці "Будинок Слово"

Тема #НашіДвадцяті, якої ми нещодавно торкалися в нашому блозі у зв’язку з книжкою дитячих оповідань одного з найталановитіших тогочасних літераторів Майка Йогансена, в листопаді-2017 отримала дуже вагоме кінематографічне втілення. На екрани вийшов документальний фільм талановитого режисера, призера Берлінале Тараса Томенка "Будинок Слово". 



Так уже вийшло, що з цим багатоквартирним житловим будинком, збудованому на тодішній околиці тодішньої української столиці Харкова пов’язана одна з найбільших драм української історії ХХ століття. До характеристики того, що тоді сталося з його мешканцями - десятками найталановитіших письменників, художників, режисерів, акторів, напрошується алюзія до біблійного сюжету, спотвореного диявольським гротескним викривленням. Уявімо, що біля керма знаменитого ковчега всупереч Божому провидінню опинився не Ной, а Каїн. Будинок "Слово" виявився таким самим фальшивим ковчегом - замість того, щоб врятувати літераторів #нашідвадцяті від тотальної бідності та житлової невлаштованості, він став для них підступною пасткою, "Крематорієм", за свідченням Івана Багряного.

Але фільм Тараса Томенка - не тільки про те, як харківський письменницький ковчег раз за разом заливали ніщивні хвилі сталінського терору. Він все-таки перш за все про його мешканців: всім, кому було можливо, кінематографісти написали бодай невеликий портрет. І в цих портретних начерках знайшлося місце не тільки дивацтвам Майка Йогансена, Павла Тичини чи велосипедній пристрасті Валер’яна Підмогильного, або "єдності відмінностей" (так і хочеться написати - інь та янь) Леся Курбаса та Миколи Куліша. Команда творців нагадує - щоб писати справді якісну  і справді українську літературу, тодішнім письменникам прийшлося витримати величезний тиск і ризикувати життям. 

Тоді, у 30-ті, хвилі терору поховали мистецький Ренесанс й знищили багатьох його творців. Але темрява не буває вічною, і тепер ми нарешті маємо можливість дізнатися про #НашіДвадцяті та їх героїв. Не змарнуймо нагоди: спочатку до кінотеатру на перегляд "Будинку Слово", потім до нас у #Hub25a - читати твори тих, про кого йшлося в фільмі :)

Євген Повєткін, ЦБ ім. Тараса Шевченка   

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Дивовижні тварини Майка Йогансена

Магія звуків і слів. Зустріч із письменницею Зіркою Мензатюк та її казочками про мову

Всі зорі Всесвіту в одному задачнику. Зустріч з автором книги "Зорі. Збірник задач", професором астрономії Сергієм Кузьменковим