Магія звуків і слів. Зустріч із письменницею Зіркою Мензатюк та її казочками про мову

Вчора, 9 листопада, в Україні відзначався День української мови та писемності. Завдяки партнерству із школою-дитячим садком "Кияночка" наші юні читачі мали годину справжнього чарівного мовознавства. До них у гості  прийшла книжка, яка так і називається - "Чарівні слова". Разом з нею до учнів початкових класів завітала авторка цієї книжки, відома дитяча письменниця Зірка Мензатюк, та її друзі - бібліотекарі ЦБ ім. Тараса Шевченка для дітей м. Києва.




Поки старшокласники брали участь в акції  "Радіодиктант національної єдності", школярі других, третіх і четвертих класів  мали чудову нагоду поговорити із пані Зіркою про все-все на світі: про нашу неповторну мову, про Нестора Літописця, про київські дива, про українські храми, схожих на які більше ніде на Землі немає. Письменниця читала дітям казки про мову зі своєї книжки "Чарівні слова". Чудова книжка трохи відкриває таємничу завісу, яскраво й дотепно розповідає дещо  про те, як влаштовані різні мовні системи. Скажімо, фонетика у книжечці - не занудні звуко-буквенні розбори, а несподівані раптові перетворення рису на рись, а коня на кін, тобто на сцену:







 слова-паліндроми: 



і навіть глуха, дзвінка й шипляча (?!) казочки!



Лексика з її синонімами, антонімами, а також фразеологія краще сприймаються, коли читати про них  мовою не правил з підручника, а дотепної історії про гостини у відьми, в якої раптом ні з того, ні з сього повністю скисли чари!


За отакими веселими історіями та несподіваними мовними спостереженнями час зустрічі із пані Зіркою Мензатюк минув майже непомітно. Настала пора автограф- та фотосесій. 




День української мови та писемності-2017 минув, залишивши по собі яскраві й чарівні спогади. Але сама по собі українська мова, усі цікавинки, смішинки та дивовижі ніколи не минають, вони завжди з нами!


Євген Повєткін, ЦБ ім. Тараса Шевченка для дітей м. Києва

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Дивовижні тварини Майка Йогансена

Всі зорі Всесвіту в одному задачнику. Зустріч з автором книги "Зорі. Збірник задач", професором астрономії Сергієм Кузьменковим