Непримітний ключ до сучасності. Знайомство з історикинею Оксаною Овсіюк та її дослідженням “Життя після окупації: побут киян 1943-1945 роки”

24 жовтня Центральна бібліотека ім. Тараса Шевченка для дітей м. Києва була в гостях у старшокласників гімназії НПУ ім. Михайла Драгоманова. Ми зустрічалися з молодою дослідницею історії Києва та Другої світової війни, кандидатом історичних наук Оксаною Овсіюк. Говорили про річницю визволення України від нацистських військ та про нову книгу пані Оксани “Життя після окупації: побут киян 1943-1945 роки”.
Чи помічали Ви, що розповіді про долю Києва та киян у роки Другої світової війни є неповними? Ми добре знаємо про героїчну оборону української столиці влітку та на початку осені 1941 року, дещо менше, але також багато відомо про Бабин яр та інші трагічні сторінки нацистської окупації. Потім була кривава операція зі звільнення міста Червоною армією. Після цього війна покотилася на захід, і Київ немов на деякий час зникає зі сторінок історії. 



Між тим в місті саме тоді розгортається непримітна драма. До міста, дуже вилюднілого за час окупації та війни, починають повертатися його евакуйовані та мобілізовані його мешканці. Дуже багатьом не щастить повернутися до своєї довоєнної домівки, але часто не через те, що будинок було зруйновано. Житло зайняли інші люди, яких не було можливості виселити, бо влада цим не переймалася. Ще було дуже багато людей, кому повернутися до Києва офіційно не дозволили. Відома інформація з радянських підручників історії про 40%-не руйнування київського житлового фонду виявилася міфом, запущеним заради прикриття ганебних зловживань у цій сфері.

Житлове господарство - не єдина царина київського життя, яка кардинально змінилася з поверненням радянської влади в 1943 році. Це ж саме стосується торгівлі та забезпечення продовольством, міського транспорту, освіти і навіть дозвілля. Про все це можна прочитати в книжці Оксани Овсіюк, з якою познайомилися старшокласники.




Центральна бібліотека ім. Тараса Шевченка чекає надходження нового історичного видання до свого книжкового фонду й висловлює вдячність авторці, а також історикині Олені Соболевій за модерування заходу.

Євген Повєткін, ЦБ ім. Тараса Шевченка для дітей м. Києва

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Дивовижні тварини Майка Йогансена

Магія звуків і слів. Зустріч із письменницею Зіркою Мензатюк та її казочками про мову

Всі зорі Всесвіту в одному задачнику. Зустріч з автором книги "Зорі. Збірник задач", професором астрономії Сергієм Кузьменковим